Yeni trendler arasına giren doğal mobilyalar birçok çift tarafından tercih edilmektedir. Doğal kaplama deyince akla ahşap kaplamalar gelmektedir. Ağaçların
kesilmesi, kurutulması ve biçilmeli ile oluşan başka işlemlerden geçmeyen ahşaba doğal ahşap denilmektedir. Doğal ahşap kaplaması sürekli kullanılan iç malzeme ürünleri arasında yer alır. Yapay ahşap ürünleri çeşitli yapıştırıcılar kullanılarak bir araya gelir. Bunun aksine doğal ahşap tamamen doğal olup gerçek ağaç liflerinden oluşmaktadır.
Hiçbir yapay malzeme, dolgu malzemesi, yapıştırıcı malzeme içermez. Birçok iç mimar mutfak dolaplarında estetik durduğunu düşündüğünden dolayı ahşap kaplama yaptırmayı tercih etmektedir. Ahşap mobilya kaplamaları ahşabın türüne göre kibrit bazında, kesime dayalı gibi farklı seçenekleri de vardır. Doğal ahşap kaplamaları hemen hemen birçok mobilya türüne uygulama yapılmaktadır. Ahşap kaplamalar için kullanılan ağaçlar Ladin, Çam, Köknar, Ihlamur, Kayın ve Gürgen ağaçlarıdır. Ahşap malzemelerin ömrü 200-250 yıl arkasındadır.
Doğal Ahşap Mobilya Kaplamasının Yararları Nelerdir?
Doğal ahşap endüstriyel işlemlerle renklendirme yapıldığından dolayı renk skalası oldukça fazladır.
Doğal ahşap kaplaması elektrik akımına karşı dirençlidir.
Masif ahşap kaplamaları oldukça dirençli ve dayanıklıdır. Özellikle vida tutma dayanıklılığı diğer tüm ahşap malzemelerinden daha iyidir.
Zımparalama ve inceltme gibi yenileme işlemleri doğal ahşap söz konusuysa kolaydır.
Doğal ahşap evdeki nem oranını yüksek bir oranla korumaktadır.
Bakteri, mantar, böcek üremesini engeller. Bu nedenle astım sorununuz varsa en aza inecektir.
Ahşap canlı bir üründür.
Çevre dostudur.
Tamamı geri dönüştürülebilir tek yapı malzemesidir.
Zemini Doğal Ahşap ile Kaplarsak Ne Olur?
Doğal ahşap zeminler toprak görevi üstlenmektedir. Negatif olan tüm enerjiyi çekerek sizi stresten arındırmakta yardımcı olur. Bu sayede ev içerisinde dolaşırken sanki rahat bir arkadaş ortamında gibi hissedersiniz. Toprağın en büyük etkisinden biri de nem ve hava geçişi düzenlemesidir. Bunu ahşap zemin yapar. Ahşap zemininiz en sıcak yaz gününde bile kuru olmaz. Tersine soğuk ve nemli olmaktadır. Yere bastığınız an serinlediğinizi hissetmeye başlarsınız. Kış günlerinde ise yaz günlerinin tersine sıcak ve kuru olur. Bu sayede kışım yalın ayak evde dolaşsanız bile üşümezsiniz. Tamamen doğal olduğu için mikrop ve organizma üretimine karşı koyar. Bu nedenle zemininizi ahşap ile kaplamak en doğru kadar olacaktır.
Doğal Ahşap ile Kaplanan Ürünlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Doğal ahşap ile kaplanan birçok ürün bulunmaktadır. Ahşap mobilyaların bakımı yapılırken toz alırken kuru bir bez yardımı ile yapılırsa mobilya üzerinde çizikler oluşacaktır. Özel mobilyalar için üretken spreylerle mobilyanızın üzerine dairesel hareketler yardımıyla yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Hiçbir zaman ahşap mobilyalarınızın bakımı için sabun, deterjan ve su kullanmayın. Su mobilyanızın cilasını bozacaktır. Ağacın içerisine sinip yapısını değiştirir. Hasar görmesine yol açar . Bu da hemen eskimesine yol açar. Mobilyalarınızı direk olarak güneş ışınlarından koruyunuz. Sıcaklık filanın üzerinde beyaz lekeler bırakacak şekilde kimyasal değişikliklerine yol açar. Sıcak tabak ve koruyucu pedler koyun. Yüksek nem seviyesi ahşabın ham maddesi olan ağacın şişmesine neden olur. İklim ve nem farklılığı ahşabınıza zarar vereceğinden ahşabınızı sürekli yer değiştirmeyin.
Ahşap Mobilyalarınızda İşlenebilen Kaç Çeşit Ağaç Vardır? Hangi Ağaç Nerede Kullanılır?
Bilindiği üzere çoğu insan evlerinde yenilik yapmaya bayılır. Bunun içinde doğal olan tüm yöntemleri tercih eder. İşte o doğal ahşapların kullanıldığı ağaç türleri ve kullanım yerleri
Dişbudak ağacı: bu ağaç eğilme direnci yüksek odun türüdür. Spor aletleri, alet sapları, dekoratif kaplama olarak kullanılmaktadır.
Dut ağacı: saz yapımında kullanılan bir ağaçtır.
Ceviz ağacı: masa ve mobilya kaplamalarında kullanılmaktadır.
Kiraz ağacı: mobilya ve dekoratif marangoz işlerinde, müzik alet yapımında kullanılır.
Ihlamur ağacı: oymacılık sanatında kullanılmaktadır.
Meşe ağacı: masif mobilyalarda ve fıçı yapımlarında kullanılır.
Kayın ağacı: geniş bir kullanım alanına sahip ağaç türüdür.
Teak ağacı: gemilerde iç ve dış mekanlarda kullanılır.
Maun ağacı: kaplama, parke ve mobilya yapımlarında kullanılır.
İrokko ağacı: iç ve dış mekanlarda kullanılır.
Karaağaç: mobilya ve proje yapımında kullanılır.
Kestane ağacı: suya dayanıklı olduğundan dış alan mobilyalarında kullanılmaktadır.
Bunlar birçok ağacın kullanım alanlarıdır. Eğer bir gün doğal kaplama yapmak isterseniz araştırma yaparak hangi ahşabın hangi alanlarda kullanımı vardır bilmekte fayda vardır. Tüm bu bilgileri edinmek için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Ağaç kolay işlenebilmesi ve farklı şekillere bürünmesi nedeniyle en çok kullanılan mobilya malzemesi haline gelmiştir. Öyle ki kolay tadilat yapılıyor olması aynı zamanda ucuz bir malzeme örneği sunmaktadır. Uzun yıllar boyunca evimizde kullanma özgürlüğü veren ağaçlar farklı şekilleri ile evimizi süslemektedir. Öyle ki masasından oturma grubuna, mutfak dolaplarından duvar kaplamalarına kadar bir dizi eşyamız ağaçlardan yapılmaktadır. Bu haliyle yıllar sonra aynı modernliği sağlayan ağaçlar aynı zamanda sağlam yapısı ile uzun yıllar kullanım kolaylığı sağlar.