Blog

Kaplama Çeşitleri Nelerdir

Amerikan Free Ceviz Ahşap Kaplama Modeli

Ağaç kütüklerinden elde edilen ince tahta dilimlerine ahşap kaplama malzemesi adı verilmektedir. Ev, iş yeri ve daha birçok yaşam alanında kullanılan bu tür malzemeler, ağaçlar kesilip kurutulmasından sonra şekillendirilir.

Yüzde yüz doğal malzemeler olduklarından uzun süre dayanıklılık ve güç sağlamaktadır. Öyle ki her ağacın kendisine göre farklı bir görünümü, farklı bir dokusu bulunur. Bu nedenle ahşap kaplama malzemelerinin kullanıldıkları alanlarda son derece doğal bir görüntü yaratması mümkün olacaktır. Peki ahşap kaplama çeşitleri nelerdir? Ahşap kaplama ürünleri hangi ağaçlardan üretiliyor? Merak edenler için başlıca ahşap kaplama çeşitleri şunlardır.

  • Masif Ahşap Kaplama
  • Yonga Levha Kaplama
  • Sunta Levha Kaplama
  • Kontraplak Kaplama
  • MDF Kaplama

1. Masif Ahşap

Masif ahşapların en önemli özelliği tamamen doğal ağaç liflerinden üretiliyor olmasıdır. Genel kullanım alanları arasında ise; birbirinden farklı ev aksesuarları, mobilyalar, inşaat sektörü, dolap imalatı ve de döşeme işleri bulunur. İşlenmemiş doğal bir malzeme olan masif ahşap, işlenmiş yapay ahşaplara göre daha dayanıklıdır. Kolay kolay deforme olmaz, yıpranmaz. Ayrıca lekelere karşı da daha dayanıklıdır. Üretiminde maun, meşe ve akağaç türleri kullanılır. Masif ahşap kullanmanın faydaları oldukça fazladır. Özellikle de mobilya üretiminde kullanılacağı zaman doğru yöntem ve tekniklerin uygulanması çok önemli olacaktır. Böylece çevre dostu ve kimyasal içermeyen ürünler ortaya konulabilecektir. Masif ahşap malzemelerin uzun süre kullanımın sağlanabilmesi için kurutma işleminin teknolojik olanaklar doğrultusunda yapılması şarttır. Doğru koşullarda kurutulmuş olan ahsaplar ortalama 15 ile 20 sene boyunca herhangi bir sorun yaşamadan kullanım imkanı yaratacaktır. Bunun yanı sıra masif malzemeler, kullanıldıkları alanlara doğallık katar. Hoş bir kokusu vardır. Yaşam alanlarındaki bağıl nem oranını %45 ile 57 oranında korur. Bakteri, mantar ve böcek oluşmasına engel olur. Böylece astım ve alerji gibi solum hastalıklarının en aza indirgenmesine de destek sağlayacaktır. Masif ahşap, kolayca zımparalanabilir ve isteğe bağlı olarak kolayca inceltilebilir. Yani son derece fonksiyonel bir malzeme türüdür.

2. Yonga Levha

Yonga levha; talaş ve reçinenin belirli bir ısıda preslenmesiyle elde edilen bir malzemedir. Genel olarak ahşap veya sunta gibi yapı malzemelerinin yerine kullanılan bu ürün suya dayanıklıdır. Yanmaz ve böceklenme yapmaz özellikte olması nedeniyle günümüzde özellikle de inşaat sektöründe sıkça tercih edilir. Kullanım alanları arasında ise zemin ve duvar tabanları yer almaktadır. Hemen her türlü alanda kullanım için ideal bir malzemedir. Yapılarda yonga levha kullanmanın çok sayıda faydası vardır. Her şeyden önce diğer inşaat ürünlerine göre çok daha ekonomiktir. Yapıları çok hafif olduğundan mobilya üretiminde kullanıldığında taşımada kolaylık sağlar. Boşluklu bir yapısı vardır ve yapılarda kullanımı ses yalıtımına destek verir. Yonga levhaların atık malzemelerden de üretilmesi mümkündür. Kullanımları son derece kolay ve aynı zamanda da çok sağlıklıdır.

3. Sunta Levha

Sunta levhalar, bir diğer ismi ile de elyaf levha olarak da bilinir. Üretiminde sert ya da yumuşak ağaçlar kullanılabilir. Ağaç malzemelerin balmumu veya reçineyle belirli bir ısıda harmanlanmasıyla kullanıma hazır hale getirilen bu ürün, dayanıklılıklarıyla ön plana çıkarlar. Genel olarak mobilya sektöründe tercih edilir. Ancak bazı inşaat alanlarında yapı malzemesi olarak kullanımı da sağlanır. Sunta levha kullanmanın en önemli avantajı, ekonomik bir ürün olmasıdır. Yani çok daha düşük fiyatlarla yaşam alanlarında daha dekoratifi bir görünüm elde edilmesini olanaklı kılar. İşlenmesi kolay ürünlerdir.

4. Kontrplak

Kontrplak; kavak, kayın, çeşitli egzotik ağaçlar, çam ve de huş gibi ağaçların gövde kısımlarından üretilmektedir. Söz konusu ağaçların gövde kısımları ilk aşamada makinelere soyulur. Daha sonra ise elde edilen malzemeler, liflerin birbirinde dikey getirilerek özel yapıştırıcıyla preslenmesi sağlanır. Kontrplaklar genel olarak inşaat sektöründe, dekorasyon malzemelerinin imalatında, mobilya sektöründe, otomotiv sektöründe, tekne üretiminde, zemin ve iç kaplamalarda, oyuncak üretiminde, iskelelerde ve çatı kaplama işlemlerinde kullanılmaktadır. En önemli özellikleri hafif olmasıdır. Aynı zamanda kolay kolay kırılmaz ve de yıpranmazlar. Kullanım alanlarına göre istenilen kalınlık ve ölçüde üretilmeleri mümkündür. Kontrplak malzemelerin vida tutma özellikleri de çok yüksek seviyededir. Kolay işlenebilirler. Yani çevre dostu bir malzemedir. İstendiği takdirde yüzeyinde cila malzemesi kullanılabilir veya boyanabilir. Oldukça ekonomik bir üründür. Kontrplaklar kullanıldıkları alanlara doğal bir görüntü katar. Bu nedenle yapı sektöründe de çok popüler bir malzemedir.

5. MDF

MDF, sert veya yumuşak özelliklere sahip olan ahşap kalıntılarının parçalanarak ahşap life çevrilmesinden sonra mum veya reçine kullanılarak yüksek ısı ve basınçla levha haline getirilmesiyle üretilen malzemelerdir. En sık kullanıldığı alanlar arasında ise mobilya sektörüdür. MDF kullanmanın avantajları çok fazladır. Ancak en önemli özellikleri nem ve ısıya karşı dayanıklılık gösteriyor olmasıdır. Bunun yanı sıra yüzeyleri pürüzsüz ve düz olduğundan boyanabilir malzemeler arasında yerini alır. Mdf çok kolay şekil alır bu özelliği sayesinde de yüzey kaplama malzemesi olarak da kullanımı sağlanır. Ekonomik bir üründür. Kullanıldığı alanlara doğal bir görünüm katar. Kolay yıpranmaz ve uzun süreli kullanım için idealdir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *