Ahşabın doğallığı ve kendine has şıklığı çoğumuzu büyüler. Modern dünyada da evimizin lüks bir görünüme sahip olmasını isteriz. İsmi tanıdık gelmeyebilir ama kaplama marküteri evinizin birçok yerinde kullanıma uygundur. Eğer sizde ahşap doğallığına düşkünseniz doğru yerdesiniz.
Kaplama Marküteriyi Nerelerde Kullanabilirsiniz?
Gelişen teknoloji ile saray şıklığını evinize taşımak artık çok kolay. Üst düzey ahşap işleme bilgisi gerektiren ve ciddi beceri isteyen bu sanat evinize estetik bir görünüm katacaktır. Günümüz teknolojisi ile lazer kesimde etnik ve kültürel motifler veya farklı desenler işlemek çok daha kolay.
Evinizin daha lüks gözükmesi için su değmeyen zeminlerinizde veya sandık, tablo, yatak odası, sehpa, yemek masası gibi mobilyalarda bu sanatı kullanabilirsiniz. Bu teknik mobilyalarınıza sanat eseri ya da miras görünümü katarak evinizde abartısız lüksü yansıtır.
Peki Kaplama Marküteri Nedir?
Hiçbir katkı maddesi veya herhangi bir boya kullanmadan ve doğallığı bozmadan ahşap kaplamalara yapılan oyma sanatına kaplama marküteri denir. Genel olarak kavak, ıhlamur, akçaağaç, armut, çam, dut, meşe, limon, sedir, ladin, gürgen, çınar, ceviz ve kestane gibi birçok ağaç kaplama için kullanılmaktadır.
Uzak geçmiş zamanda Eski Mısır’da, Kleopatra döneminde, biraz da can korkusu ile bulunan bu sanat günümüze kadar ilgisini korudu. Fatih Sultan Mehmet ile bizim kültürümüze de girmiştir. Lakin İslamiyet’te resmin yasak olmasından dolayı bir süre sadece yazı motifleri kullanılmıştır. Günümüzde de Fransa’da yaygın olarak kullanılan bir sanat dalıdır.
Birbirini tekrar edemeyen geometrik şekiller, motifler ya da desenlerle bu işlemi uyguladığınız eşyanız eşsiz bir parça haline gelir. Bu sayede eşyalarınızın değerini de arttırmış olursunuz. Zevk sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız bu sanatı evinize işleyerek eşi benzeri olmayan harika bir eve sahip olabilirsiniz.
Kaplama Marküteri Nasıl Yapılmaktadır?
Yazımızın başında da belirtiğimiz gibi kaplama marküteri, farklı renklerdeki ahşapların genelde lazer makinesiyle kesilip içi içe yerleştirilmesi ile kaplama oluşturma tekniğidir. Bu teknikte ahşapların doğal renkleri kullanıldığı için ekstra boya kullanılmaz. Sonuç olarak da ortaya çıkan kaplama doğanın renk ve dokularını yansıtır. Marküteri yapımında üç çeşit biçim vardır. Bunlar:
- Tek renk kaplama: Bu çalışmada önemli olan, kaplamanın tonlamaları arasındaki geçişleri sağlayabilmektir. Genelde soyut çalışmalar önerilmektedir.
- Çift renk kaplama: Burada önemli olan, iki farklı renk ve tonlar arasındaki geçişi sağlayabilmektir.
- Çok renkli kaplama: Burada önemli olansa, kaplamanın tonları arasındaki geçişleri gölge, ışık ve objeler arasındaki dengeyi sağlayabilme imkânı vermektir.
Bu tekniği detaylandıracak olursak, birkaç basamakta kaplama işlemini sizlere aktaralım.
Desen Oluşturma
Bu tekniğin ilk basamağı, kullanılacak desene karar vermektir. İsterseniz daha öncesinde var olan desenleri kullanabilirsiniz. Ama ben özgün olmak istiyorum diyorsanız da bu işi yaratıcılığınıza bırakıyorum. Desenleri çizim programlarında hazırlamak her zaman ilk seçeneğimizdir. Çünkü bazı detayları elle çizmek zor olabildiği gibi üç boyutlu düşünmemizi de kısıtlamaktadır.
Çizime başlamadan önce, ilk aşama olarak temaya ve motiflere karar vermeniz gerekiyor. Bunları anlamlandırmak, daha rahat ilerlememizi sağlamaktadır. Sonraki aşamada, oluşturulan desen kullanılacak ahşapların türlerine göre herhangi bir photoshop programında renklendirilerek nasıl bir kaplama marküteri ortaya çıkacağına karar veririz. Bu işlemi yaparken renk dengesini ve şekil-zemin uyumunu kurmak önemli bir detaydır. Mesela, renk uyumlarına dikkat etmezseniz, ahşabın rengi desenin görünürlüğünü azaltıp istenilen etkiyi vermez ya da deseni fazla öne çıkararak göz yorabilir.
Kaplama Kesimi ve Birleştirme
Kullanacağınız ahşapların renklerine göre desen oluşturduktan sonraki aşama, bu çizimleri lazer makinesinde kesime uygun olacak şekilde düzenlemektir. Bunun için motifleri, ahşapların türlerine göre gruplandırıyoruz. Tüm bu hazırlıklardan sonra, kaplamalar lazer makinesine kesime hazır hale gelir. Lazer kesim oldukça kısa sürdüğü için elle kesime göre bize fazlasıyla zaman kazandırır. Kesimden sonra parçaları birleştirme işlemine geçiyoruz. Bu işlem için de özel olarak üretilen kaplama bantlarla burada da fazla takılmadan parçaları birleştirmeye devam ediyoruz. Özenerek giriştiğimiz bu işe biraz da sabrımızı katarak özgün desenli kaplamamız nihayet ortaya çıkar.
Bu işlemlerden sonra oluşan kaplamamızı istenilen eşyaya monte, mdf ya da yapıştırma ile dönüştürürüz.
Kullanım Avantajları Nelerdir?
- Zeminde kullanılan kaplama marküteri üzerinde, leke tutmadığı için ayakkabı ile yürüyebilirsiniz. Ayrıca mobilyalara karşı da dayanıklıdır. Yerden ısıtmalı evlerde de gönül rahatlığı ile kullanıma imkan tanır.
- Herhangi bir darbeye karşı dayanıklıdır.
- Leke ve toz tutmaz.
- Güneş ışığından etkilenip de solmaz.
- Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri ya da diğer kimyasallara karşı dayanıklıdır.
- Temizlemesi kolaydır. Nemli bez ile rahatça silebilirsiniz.
- Monte etmek kolaydır.
- Ekstra cila gerektirmez.
- Tütün veya odun ateşinden etkilenip de zarar görmez.
- Bakımı kolay ve darbelere dayanıklıdır.
- Eşsiz tasarımlar ile evinize özgünlük katar.
Günümüzde, birçok el sanatında olduğu gibi kaplama marküteri zanaatını da devam ettiren usta sayısı çok azdır. Bizim amacımız, bu tarihi değeri bulunan sanatı sadece geleneksel değil, modern motiflerle de günümüzdeki mekanları süsleyerek geleceğe aktarmaktır.