Ahşap Kenar Bant

Ahşap kaplama panellerinde kullanılan ahşap kenar bant modelleri, bir bantlama yöntemidir. İşlenmemiş ince kenarlar ince bir ahşap şerit ile kaplanır. Reçineli malzeme kullanımı bu işlemin daha işlevsel olması açısından önemlidir. Dar şeritler, kenar bandı işlevi görür. Kolay sabitlenen bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda uzun ömürlüdür.

Kenar Bandı Nedir?

Mobilya seçimlerinde en önemli nokta kullanılan malzemelerin uygulanış şekilleridir. Mobilya çeşitlerinin yapımında kullanılan malzeme çeşitlerinden birisi de mobilya ahşap kenar bant olarak öne çıkar.

Kenar kaplamalarında kullanılan malzemeye bant ismi verilir. Levhayı yapıştırmaya ise bantlama denir. Otomatik makine yardımı ile uygulanan bantlar, suntaların kenarlarına uygulanır. En çok kullanıldığı yer ise mutfak dolaplarıdır. İlk mutfak yapımında ya da mutfak yenilerken kenar bantlamadan yararlanılabilir. Dolapların şık görünümü için bant kullanımı önemlidir. Modül kenarların tümü bant ile kaplanmış olmalıdır.

Ayrıca banyo dolaplarında da sıklıkla bantlama işlemine başvurulur. Bunun nedeni bu alanların daha nemli bölgeler olmasıdır.

Ahşap Kenar Bant Neden Kullanılır?

Cilalı mobilyalar genellikle kenar bandı gerektirmez. Ancak modüler mobilya çeşitleri, kenar bandına ihtiyaç duyar. İşlenmemiş, doğal ahşap mobilyalarına kenar bandı işlemi uygulanır. Bu şekilde ahşabın doğal halinde bulunan su emme özelliği azaltılır. Mobilyadaki ahşap yüzeyi koruma adına ahşap kenar bant kullanımına ihtiyaç duyulur. Bu şekilde su ve nem dengesi de kontrol altına alınmış olur.

Marangozlar kenar bant işlemi için tik ağacından bantlar kullanır. Günümüzde ise daha çok tutkallı ya da akrilik ahşap kaplama türleri mevcuttur. Bununla birlikte, modüler mobilyaların çoğunda tutkallı ahşap kaplama olduğu görülür. Bunun nedeni olarak, tutkalın su emmeye karşı dayanıklı olduğu gösterilir. Ayrıca modüler mobilya türleri, gerçek ahşaptaki mevcut seçenek çeşitliliğinden oldukça uzaktır.

Tutkallı ahşap üretimi, mevcut ahşap rengine yakın renklerde yapılır. Bu şekilde ortaya kusursuz bir görünüm çıkar. Çeşitli ton ve renklere sahip tutkallı ahşap kenar bant modelleri bulunur. Bu çeşitler, kavisli yüzeylerde de kullanıma uygundur. Ahşap kenar bant, ahşap panellerin boyutlarına göre kesilir. İnce ve geçirimi olmayan kenar bant şeritleridir. Güçlü bir yapıştırıcı kullanılarak ham olan kenarlara uygulanır.

Ahşap Kenar Bant Çeşitleri

Kenar bantlarının birçok farklı çeşidi bulunur. Farklı renk ve desenlerdeki malzemelerin bir araya gelmesi ile kullanılır. Kullanım alanlarına göre değişik kaplamalar tercih edilir. En sık kullanılan ahşap kenar bant çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • En çok tercih edilen kenar bandı olan tutkallı kenar bandı, kaplama kenar bant modelidir. Her alanda güvenle kullanılan yapısı ile öne çıkar. Yapısı esas olarak tutkaldan üretilir. Kendisinden tutkala sahip olan bu bantlar, birçok yüzey için uygundur.
  • Kenar bantlama makineleri kullanılmadan uygulanan bant çeşitlerine tutkallı kenar bandı ismi verilir. Kendi tutkalını yapısında bulundurur. Doğru kullanımı ile mobilyanın işlevselliğini arttırır.
  • Boyut olarak üç boyutlu bir görünüm sağlayan 3D kenar bantları, oldukça avantajı bir yapıya sahiptir. Temizlikte kullanılan güçlü ürünlere karşı dayanıklılık gösterir.
  • Birçok sektörde oldukça fazla avantaj sağlayan A1 kenar bantları, estetik bir görünüm kazandırması açısından avantajlıdır.

Tutkallı Kenar Bandı

Genellikle MDF malzemelerin kenarlarını kaplamak için tercih edilen ahşap kenar bant türleri, mobilyaların kenarlarını kaplamak için kullanılır. Estetik bir görünüm sağlamasının yanında kenardaki sivrilikleri gidermek için de kullanımı yaygındır.

Nem etkeni kaplama kullanmanın nedenleri arasındadır. Özellikle mutfak ve banyolarda nemi emme özelliğinden dolayı kaplamalar kullanılır. Farklı çeşitleri ile her yüzeye uygun olan kenar bantları, kendisinden tutkallı bir özelliğe sahiptir. Üst yüzeyi mobilya ile uyumlu olup alt yüzeyinde yapışkanlı alan bulunur.

Kolay eriyen bir yapısı bulunan tutkallı kenar bantları, ütü yardımı ile kolayca yüzeye uygulanır. Ütü ve benzeri kolay uygulama seçenekleri ise tercih edilme oranını arttırır.

Ütü ile uygulamada en önemli etken, sıcaklığı belirlemektir. Tutkallı kenar bantları, plastik ya da sentetik malzemelerin bir araya gelmesi ile üretilir. Kaliteli yapısı ile öne çıkan bantlar, her yüzeye kolaylıkla uyum sağlar.

Kenar bantlarında en çok düz renklerin kullanıldığı görülür. Düz renkler tüm renkler arasında öne çıkar ve kolay kullanımları ile bilinir. Her çeşitteki mobilyada kullanmak için kenar bantlarına ulaşılabilir. Bu yönüyle geniş bir renk ve çeşit seçeneği sunar.

Telalı Ahşap Kenar Bantları

Arkası telalı, ön yüzeyleri ahşap olan kenar bantlarına telallı ahşap kenar bantları ismi verilir. Ahşap zımpara işlemi görür. Bunun ardından pürüzsüz bir yüzeye kavuşur. Yüzeyleri sayesinde farklı alanlarda uyum sağlar.

Arka tarafında yer alan tela sayesinde kullanıldığı kaplama alanları daha sağlam ve esnek bir hale gelir. Aynı zamanda ısıya karşı daha dayanıklı yapıdadır. Pürüzsüz kesilmiş kenarlara uygulandığında, kenarları uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Yine uzun yıllar boyunca çatlamadan kullanılması mümkün hale gelir. Masifleme işlemlerinde de rahatlıkla uygulanabilir.

Siz de tüm dekorasyon ihtiyaçlarınızın yanında, ahşap kenar bant kaplama ihtiyaçlarınız için Woodlent’in sınırsız seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Mobilya sektöründeki kullanımlara uygun tüm kaplama modellerine kolaylıkla sitemiz üzerinden ulaşmanız mümkündür.

Tek bir sonuç gösteriliyor

Yan paneli aç