Ahşap, bitki dokusu olarak adlandırılan, yapısında hücrelerin birbirlerine bağlı olarak dizilmiş bir madde ve orman ürünlerinden biri olarak tanımlanabilir. Ahşap, yapı malzemesi olarak kullanılır, çeşitli amaçlar için makine veya eş işçiliği ile işlenir ve şekillendirilebilir. Ayrıca mobilya, dekorasyon öğeleri ve müzik aletleri gibi ürünlerin yapımında da kullanılır. Doğal bir malzeme olduğu için çevre dostu ve sürdürülebilir bir seçenek olma özelliğine sahiptir. Ahşapların birçok çeşidi bulunmaktadır bunlar:
- Masif ahşap
- Sunta ahşap
- MDF ahşap
- Lamine ahşap
- Kontrplak ahşap
Masif ahşap nedir?
Ağaç kesildikten sonra, tek parça halinde işlenmiş, kaplama yapılmamış en saf haline masif ahşap denilir. Tamamı doğal olan bir ahşap çeşididir. Masif ahşap, daha sert ve dayanıklı olma özelliğine sahip olması nedeniyle, özellikle yüksek yoğunlukta kullanım alanlarında tercih edilir. Tercih sebebi olan bu ahşabı Woodlent üzerinden inceleyebilirsiniz
Masif ahşabın yararları
Masif ahşap, tek parça olarak işlenmiş olduğu için daha dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Doğal bir malzeme olduğu için güzel görünür ve evlerde, işyerlerinde estetik güzel bir görünüm sağlar. Masif ahşap, toksik maddeler ve kimyasallar içermez ve bu nedenle sağlıklı bir seçenektir. Yenilenebilir bir kaynaktır ve bu nedenle çevre dostudur. Masif ahşap, ısı yalıtımı yapabilen bir malzemedir ve bu nedenle evlerde ve işyerlerinde ısı yalıtımı sağlar. Ayrıca ses yalıtımı da sağlamaktadır.
Sunta ahşap nedir?
Sunta ahşap, çeşitli bitki türlerinin ağaç kabuklarından elde edilen, ince parçaların bir araya getirilerek yapılmış bir malzeme olarak tanımlanır. Sunta ahşap, masif ahşaptan daha hafif ve esnektir ve bu nedenle çeşitli şekillerde işlenebilir. Masif ahşaba göre yapımı daha kolay ve maliyeti daha düşüktür. Ses yalıtımı ve ısı yalıtımı düşüktür ve dayanıklılığı da az olan bir ahşap çeşididir.
Sunta ahşabın yararları
İnce parçaların bir araya gelmesiyle oluşan sunta ahşap esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çeşitli şekillere işlenebilir. Yapısı nedeniyle hafif bir ahşaptır taşıması kolaydır. Sunta ahşap çeşitli bitki türlerinin ağaç kabuklarından yapıldığı için çeşitliliği oldukça fazladır. Kullanım alanları da ambalaj ve dekorasyon ürünleri yapımında olabilmektedir.
MDF ahşap nedir?
MDF ahşap, orta yoğunlukta fiberboard olarak da adlandırılır ve ince parçalı ahşap ve kimyasal bileşenlerin birleştirilerek elde edilir. MDF ahşap, masif ahşap ve sunta ahşap gibi işlenmesi ve şekillendirilmesi kolay olması nedeniyle çeşitli amaçlar için kullanılır.
MDF ahşap yararları
Zamanla eğilme, bükülme deforme olma olasılığı düşük bir ahşaptır. MDF ahşap çeşitli şekillerde kesilebilir ve istenilen şekil elde edilebilir. Bu sebeple çeşitliliği fazla bir üründür. Pürüzsüz olması nedeniyle boyanması ve kaplanması oldukça basittir. Ağaç liflerinden yapılabilir sürdürülebilir bir türdür.
Lamine ahşap nedir?
Lamine ahşap, yapı malzemesi olarak kullanılan bir üründür. Bu ürün, çok ince kesilmiş, lif yönleri paralel olarak yapıştırılmış ahşap parçalarından oluşur. Bu yapıştırma işlemi, yüksek sıcaklık ve basınç altında gerçekleştirilir. Böylece, lamine ahşap parçaları arasında güçlü bir bağ oluşur ve ürün dayanıklı ve sağlam hale gelir.
Lamine ahşap yararları
Lamine ahşap, ağaç malzemesine benzer bir görünüme sahip olmasına rağmen, daha uygun fiyatlıdır. Yapısı itibariyle daha az yıpranır ve daha az nem absorbe eder, bu nedenle daha uzun süre dayanıklı ve sağlam kalır. Birçok farklı rengi ve deseni olabilir. Bu, ürünü kullanım amacına göre özelleştirme imkanı sağlar. Lamine ahşap, geri dönüştürülmüş ahşap parçalarından üretildiği için çevreci bir seçenektir. Ayrıca, üretim sırasında az miktarda atık üretilir.
Kontrplak ahşap
Kontrplak ahşap, yapı malzemesi olarak kullanılan bir üründür. Bu ürün, ince, yüzeyi kaplanmış ve reçine ile çapraz olarak yapıştırılmış ahşap parçalarından oluşur. Birçok katmandan oluşması sebebiyle güçlü bir ahşap çeşididir.
Kontrplak ahşap faydaları
Aynı kalınlıkta olan çeşitlerine göre daha sağlam yapısı vardır. Çekme veya deforme olma olasılığı düşüktür. Geri dönüştürülmüş ahşap parçalarından üretildiği için çevreci bir seçenektir.
Ahşabın kullanım alanları nelerdir?
- İnşaatlarda kullanılır. Ahşap, çatı, duvar, pencere ve kapı gibi bölümlerinin yapımında kullanılır. Hafif ve taşınması kolay olduğu için inşaat işlerinde kolaylık sağlar.
- Ahşap, zemin kaplaması olarak da kullanılır. Ahşap zeminler, evlerde ve ofislerde güzel bir görünüm sağlar ve dayanıklıdır. Çoğunlukla tercih edilen zemin kaplamasıdır.
- Çeşitli oyuncak yapımlarında kullanılabilir. Sert olmaması nedeniyle tehlikesi daha azdır.
- Mobilyalarda kullanılabilir. Örnek olarak yatakların altında bulunan bazaların yapımında sunta, masif ahşap kullanılabilir. Televizyon altlıklarında, büyük veya küçük dolap yapımlarında kullanılabilir.
Bu kullanım alanları nedeniyle, ahşap çok yaygın olarak kullanılmaktadır ve popüler bir malzemedir. Kullanım alanlarına göre değişkenlik gösteren bu ahşapları en uygun fiyata ve güzel bir kalite de almak için Woodlent ile iletişime geçebilir ve internet sitesini inceleyebilirsiniz.