Ahşap tüm yaşam alanları için vazgeçilmez bir hammadde kaynağıdır. Bu aşamada kullanılan alanlardan biri de dış cephe kaplamalarında kullanılıyor olmasıdır. Dış cephe ahşap kaplama önerileri arasında ahşap kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlarda bulunmaktadır.
Ahşap Kaplama Yaşam Alanlarının Vazgeçilmezi Oluyor
Dış cephe kaplamaları çok çeşitlidir. Ancak en doğal ve maliyetsiz olan ürün ahşaptır. Ahşap saf ve doğal bir malzeme olarak örünüm ve güzellik katarken aynı zamanda çok sağlıklı bir üründür. Bu anlamda yaşam alanlarınızın her bir yerinde ahşap kullanımı yapılmaktadır. Özellikle mobilya üretiminin vazgeçilmez parçası olan ahşap dış cephelerde de kaplama olarak kullanılmaktadır. Olduğu gibi kullanılan ahşap aynı zamanda farklı tasarımlarla eskitme yakma ve lekeleme yöntemi ile farklı bir boyut kazanmaktadır.
Ahşap kaplama yapmak isteyenlerin önünde sayısız çeşit ve alternatif bulunmaktadır. Böylelikle dış cephe ahşap kaplama önerileri arasında; Çam, Ladin ve meşe ağacı en çok kullanılan ağaç çeşidi olmaktadır. Ancak woodlent ürün kataloğu içerisinde yer alan başlıca kaplama malzemeleri şunlardır;
- أنيغر
- الشاطئ الأبيض
- الرماد - ميلنغ
- فراكسينوس - ميلنغ
- كرز - ميلنغ
- بلوط - ميلنغ
- سابيلي
- Yerli Parke Ceviz bulunmaktadır.
Binanızın yada yaşam alanınızın dış cephesini tamamen ahşapla kaplayabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan husus ağacı sudan korumaktır. Zira su ile ağaç çok çabuk yıpranır ve eskir. Böylelikle de kullanılmaz hale gelir. Bu sebeple ahşap kaplama sonrası ahşabın üzerinin de bazı kimyasal ve doğal maddeler ile kaplanması gerekir. Bunlar içerisinde boya ilk sırada yer almaktadır. Ahşabın dayanıklı kalması için boya iyi bir yüzey kaplama olur.
Dış cephe ahşap kaplamalarının üzeri sızdırmazlık maddeleri ile kaplanması gerekir. Hem lekelere hem suya karşı bir koruyucu olarak kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin yanı sıra doğal ürünlerden elde edilen kaplamalarda kullanılmaktadır. Bunlar arasında;
- Keten tohumu yağı
- Tung Yağı (Çin Yağı)
- Rafine Kenevir
- Soya ve Ceviz Yağı
- Hindistan Yağı
Ahşabın üzerine sürülen bu yağlar direk aşhaba nüfuz eder ve sertleşir. Böylelikle ahşabı korur. Böylelikle uzun yıllar kullanım imkanları sağlar. Hindistan yağının kullanılması halinde kokmadığı belirtmek doğru olur. Fakat bu yağ kurutucu özelliğe sahip değildir.
Keten Tohumu Yağı ve Tung Yağı, ahşap için geleneksel doğal bitirme yağlarıdır. Bunlar en sert iki doğal yağ cilasıdır. Çin yağı olarak bilinen tung yağı en sertidir. Her ikisi de ahşap zeminler için harikadır. Kenevir Yağı, kokunun ne kadar hafif ve güvenli olması nedeniyle, ahşap (zeminler değil) için tamamen doğal bir kurutma yağı olarak genellikle en iyi seçimimdir. Ancak her yerde bulunamayabilir.
Keten tohumu ve tung yağına kıyasla ahşap kaplamaların en dayanıklısı değildir, bu nedenle genellikle zeminlerde kullanılmaz. Tung yağı en dayanıklıdır, ardından keten tohumu yağı gelir. Bu yağlarla iyi iş çıkarırsanız, parke zeminler için daha uygundurlar.
Bir diğer kurutma yağı olan Ceviz Yağı ise beton tezgah, ham kayrak, parlak olmayan mermer ve granit, sabuntaşı, kumtaşı, oniks gibi yüzeylerde kullanılır.
Dış cephe kaplamalarında en çok Boya Kullanılmaktadır
Dış cephelerde genelde boya kullanılmaktadır. Bu anlamda ilk sırayı akrilik boya alır. Akrilik boya en uzun süre dayanır ve ayrıca hava ve diğer doğal değişkenlerin neden olduğu her türlü hasara karşı direnciyle bilinir. Akrilik boya aynı zamanda güneşe maruz kalmanın neden olduğu solma veya hasara karşı mükemmel bir dirence sahiptir. Bu da onu sıcak bölgelerde veya iklimlerde bulunan evler için mükemmel kılmaktadır.
Genel olarak, dış cephe boyaları düz, mat veya saten kabuğu şeklinde yapılır. Düz yüzeyler, kiri ve küçük yüzey kusurlarını kamufle etmek için iyidir. Ve yumurta kabuğu, saten yüzeyler bu avantajlara ek olarak, dış duvarlara cilalı bir görünüm verirken parlamayı ve yansıtmayı en aza indirgemek için düşük bir parlaklığa sahiptir. Dış saten emaye özellikleri daha iyi nem tutma özellikleri, sıradan bir düz yüzeyden daha temiz kalacaktır. Evler için diğer dış kaplama elastomerik boyaları içerir. Bu kaplamalar da akrilik lateks boyadır ve çatlama sorunlarına yardımcı olmak için sıvalı yüzeyler için formüle edilmiştir. Bu tür kaplamaların esnekliği, boyadıktan sonra çatlakların yeniden oluşmasını önlemeye yardımcı olur.