Ağacın kesilmesi, kurutulması ve biçilmesiyle oluşan ve başka bir işlemden geçmeyen ahşaba doğal ahşap ya da masif ahşap denir. Doğal ahşap mobilya kaplaması, sıkça kullanılan iç malzeme ürünleri arasında yer alır.
Yapay ahşap türleri çeşitli yapıştırıcılar yardımı ile bir araya getirilir. Bunun aksine doğal ahşap, tamamen doğal; gerçek ağaç liflerinden oluşur. Hiçbir dolgu maddesi ya da yapıştırıcı içermez. Birçok iç mimar, mutfak dolaplarının estetiğini geliştirmek amacıyla ahşap kaplama uygular.
Ahşap mobilya kaplamaların; ahşabın türlerine göre kibrit bazında, kesime dayalı gibi farklı seçenekleri vardır. Doğal ahşap mobilya kaplamaları hemen hemen tüm mobilyaların üzerine işlenebilir. Doğal ahşap mobilya kaplaması için Çam, Ladin, Köknar, Ihlamur, Kayın ve Gürgen gibi ağaçlar kullanılır. Ahşap malzemelerin ömrü 200 – 250 yıl civarıdır.
Doğal Ahşap Mobilya Kaplamasının Yararları
- Masif ahşap kaplamalar oldukça dayanıklıdır. Özellikle vida tutma dayanıklılığı diğer tüm kompozit ahşap malzemelerinkinden daha iyidir.
- Zımparalama ve inceltme gibi yenileme işlemleri, doğal ahşap mobilya kaplaması söz konusuysa kolaydır.
- Doğal ahşap, evdeki nem oranını %45-57 oranında korur. Böylelikle bakteri, mantar ve böceklerin üremesini engeller. Bu nedenle astım gibi bir solunum yolu probleminiz varsa, en aza inecektir. Ayrıca doğal ahşap mobilya kaplaması içinde bulunduğu mekandaki hava sirkülasyonuna yardımcı olur. Ortam havasının temizlenmesine katkı sağlar.
- Doğal ahşap, endüstriyel işlemler ile renklendirildiği için oldukça geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
- Ahşap canlı bir üründür. Bununla beraber çevre dostudur ve tamamı geri dönüştürülebilen tek yapı malzemesidir.
- Doğal ahşap mobilya kaplaması, elektrik akımlarına karşı dirençlidir.
Zemininizi Doğal Ahşap İle Kaplarsanız Ne Olur?
Doğal ahşap zeminler, toprak görevi görürler. Negatif elektriği çekerek, sizi stresten arındırırlar. Bu sayede yalnızca evinizin içinde dolaşmak bile rahatlatıcı bir aktiviteye dönüşür. Toprağın en büyük etkilerinden birisi de nem ve hava geçişlerini düzenlemesidir. Bunu ahşap zemin de yapar. Zemininiz en sıcak yaz günlerinde dahi kuru olmaz. Tersine soğuk ve nemli olur. Bastığınız zaman serinlediğinizi hissedersiniz. Kış günlerinde kuru ve sıcak olur. Bu şekilde kışın yalınayak eve dolaşmak sizi üşütmez. Tamamen doğal yapısı sayesinde mikrop ve organizma üretimine karşı durur.
Doğal Ahşap İle Kaplanan Ürünlerin Bakımı
Doğal ahşap mobilya kaplamaları pek çok açıdan avantajlıdır. Bununla birlikte onları çizilmelere karşı korumanız, önemlidir. Masa bezi, yer paspası ve bardak altlıklarını doğal ahşap yüzeyleri korumada kullanmak gerekir.
Bunun haricinde ahşap mobilyalarınızı uzun yıllar boyunca kullanabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenler şunlar:
- Kuru şekilde toz alıyorsanız mumlu bir mikrofiber bez kullanmanız tavsiye edilir. Yumuşak hareketlerle silmelisiniz. Ovalarken mobilyanızın yüzeyine fazla güç uygulamanızın yararı değil, zararı olacaktır. Alternatif olarak özel temizleyicileri kullanabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, yumuşak bir bezi hafifçe nemlendirerek de mobilyanızı temizlemeniz mümkündür.
• Eğer doğal ahşap mobilya kaplaması masa ya da sehpanızın üzerine bir sıvı dökülürse hızlı bir şekilde temizlemeniz çok önemli. Sıcak bardak, demlik veya tencereleri doğruca masanın üzerine koymamalısınız.
• Kurumakta olan su izlerini de hemen temizlemelisiniz.
• Mobilyanızı temizlediğiniz esnada çizilmemesine dikkat edin. Bunun için en önemli yardımcılarınızı şu şekilde sayabiliriz: Masa örtüsü, mikrofiber mumlu bez, paspas ve ahşap temizleyici özel ürünler.
Doğal Ahşap – Mdf ve Suntanın Farkları
- Doğal ahşap mobilya kaplaması, ağacın kendisinden oluşturulduğu için mobilya kaplamada bulunabilecek en kaliteli malzemedir. Mdf ve suntadan ağırdır. Ham maddesi ağacın kendisi olduğu için çok dayanıklıdır. Sudan ve nemden kolayca etkilenmez. Yüzeyi pürüzsüzleştirebilir ve boyayabilirsiniz. Ölçüleri sadece kesilen ağaçların boyutları ile sınırlıdır.
- Mdf yapay bir malzeme olduğu için doğal ahşaptan ucuzdur. Bununla birlikte dayanıksızdır ve hafiftir. Mdf ve sunta plakaların ölçü sınırlamaları azdır. Bu yüzden çok büyük boyutlarda da üretilebilirler. Mdf ve sunta üretiminde kimyasal yapıştırıcı kullanılmaktadır. Mdf suntaya kıyasla suya ve neme daha dayanıklıdır, bu yüzden mutfak dolaplarında tercih edilmektedir. Yüzeyi pürüzsüz olduğu için boya ile boyanabilmekte ve cilalanabilmektedir. Suntaya göre daha uzun ömürlüdür. Yapısı suntaya göre daha yoğun fakat doğal ahşaba göre daha yumuşak ve boşlukludur.
- Sunta boşluklu bir yapıdadır. Dayanıklılık değeri Mdf ve doğal ahşabınkinden düşüktür. Dolayısıyla ikisinden de daha hafif ve ucuzdur. Sunta kaplamanın üstü akrilik boya ile boyanamaz. Suntanın gözenekli yapısı boyayı emer; güzel bir görüntü oluşmasını engeller. Genellikle hazır kaplamalar ile boya görünümü verilerek kullanılır. Kullanımı sırasında büyük yıpranmalar, dağılmalar olur. Mdf ve doğal ahşaba göre kullanım ömrü oldukça kısadır. Sunta ve Mdf yapay malzeme oldukları için liflerden oluşurlar. Doğal ahşaptan geriye kalan parçalar, tozlar ve liflerden üretilebilirler.
Tüm bu değerlendirme ve bilgileri göz önünde bulundurun. Evinizde doğal ahşap mobilya kaplamaları ile nasıl farklı bir ortam yaratabileceğinizi hayal edin. Tamamen doğanın içinden, özünden gelen bu parçalar, evinize renk katacak. Kendinizi daha huzurlu ve güvende hissedeceksiniz.