Blog

Mobilya Sektöründe Wood Veneer

Ahşap ürünlerinde istediğiniz ebatlar aradığınız kalite! Farklı seçenekleri olan ahşap ürünleri en uygun fiyatlarla Woodlent'te!

Geçmişten günümüze birçok alanda kullanılan ahşap, mobilya sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Birkaç yıldır, mobilyada ahşap kaplama birçok ev sahibi tarafından daha çok tercih ediliyor. Şık ve doğal görüntüsü ile evlere farklı bir hava kattığı aşikârdır.

ahşap kaplama

Mobilya Sektöründe Ahşap Kaplama Türleri

Mobilya yapımında kullanılan ağaç kökenli malzemeleri, kontrplak, masif, lif levha, yonga levha, kaplama levha, kontratabla, formika olarak sınıflandırabiliriz.

Kontrplak, Kontrplak, düz bir ahşap levha oluşturmak adına ahşap kaplama katmanlarının birbirine bağlanmasıdır. Bu yüzden çok güçlü bir ahşap türüdür.

Kontratabla, kontrplak levhalar gibi birden fazla ahşap levhaların üst üste birleştirilmesi ile oluşturulur ama onun aksine tüm parçalar eşit yapıştırılmaz. Kuvveti arttırmak amacıyla, birleştirilirken tam orta kısma diğer levhalardan daha kalın bir levha yerleştirilmektedir. Ağırlığa karşı direnci ve yük taşımada kontrplaktan daha iyidir.

Yonga levha, odun yongalarının yapay reçine tutkalları ile karıştırıldıktan sonra yüksek basınç ve sıcaklıkta preslenmesi ile elde edilir.

Lif levha, bitkisel lif ile lif demetlerinin doğal yapışma özelliğinden yararlanılarak yahut ilave tutkal kullanılarak oluşturulan levha taslağının preslenmesiyle elde edilir.

ahşap kaplama

Kaplama levha, bir ağaçtan kesilmiş ince bir ahşap katmanı belirlenir ve sonrasında sunta gibi yoğun bir tahta parçasına yapıştırılır. Kaplamalar 3-6 mm arasında değişiklik gösteren birçok ebatta olabilirler.

Formika, ağaç levhalardan ziyade daha ince yapıda olan selüloz kağıtlarının yüksek basınçla birbirlerine preslenmesiyle elde edilir. Kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Kağıtlarla karşılaştırırsak formika daha dayanıklıdır.

Ağacın kesilmesiyle oluşan ham ahşaba, el değmeden kullanılan haline masif ahşap denir. Ahşabın kaplaması ve doldurulması olmayan bir biçimidir. Ahşabın en saf hali de diyebiliriz. Masif ahşap malzeme, kaplama levha veya kereste olarak mobilya endüstrisinin en çok kullanılan malzemesidir. Masifin doğal yapısı nedeniyle estetik özellikleri ve rahat ve huzur verici olmasıyla da yeri herhangi bir ham madde ile doldurulamamıştır.

Ağaç kökenli malzemelerin önceleri masif ham madde olarak, sonrasındaysa lif ve yonga levha gibi yarı mamullerin üretilmesi ile mobilya sektöründe kullanımı daha da yaygınlaşmıştır.

ahşap kaplama

Mobilya Üretiminde Kullanılan Ağaçlar

Doğada birçok ağaç türü bulunmaktadır fakat bu ağaçların kullanım alanları her zaman aynı olmaz. Mobilya üretiminde de yapısı, dayanıklılığı ve türü gereği ahşap kaplama için her ağaç kullanılamaz.

Mesela gürgen ağacı, ile sağlam ve kaliteli bir mobilya üretimi veya kaplaması için doğru bir seçim olacaktır. Sert ve dayanıklı yapısı dolayısıyla ülkemizde klasik mobilyanın ana kaynağıdır.

Meşe ağacı, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişmesi ve özellikleriyle bu sektörde oldukça tercih edilmektedir. Mobilya, inşaat, dekorasyon alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Kestane, huş, ceviz ıhlamur, çınar, kızılağaç gibi dayanıklı uzun ve yaygın olan ağaçlar mobilya kaplama ve üretiminde çoğunlukla tercih edilen ağaç türlerindendir.

Mobilya Sektöründe Ahşap Kaplama Neden Önemlidir?

Mobilya üretiminde ahşap kaplama için kullanılan ağaç malzemede;

  • Güzel görünüm,
  • Renk ve tekstür bakımından homojen olması,
  • Kolay işlenmesi,
  • Düzgün yüzey vermesi,
  • Üst düzey işlemlere daha uygun olması,
  • Bitkisel ve hayvansal tepkilere, zararlara karşı dayanıklı olması,
  • Böcek deliği gibi kusurlarının olmaması,
  • Düzgün lifli ve budaksız olması,
  • İyi bükülebilmesi,
  • İklim koşullarına dayanıklı,
  • Daralma ve genişleme yüzdelerinin düşük olması ahşap kaplamanın önemini yansıtmaktadır.

Bunlar dışında, odun rutubeti genelde %8 ve mutfak mobilyasında da %10’dur. Sağlamlık, dayanıklılık sertlik gibi direnç özellikleri yüksektir. Çatlama, çarpılma, eğilme gibi durumlarla karşılaşma olasılığı çok düşüktür. Özgül ağırlığı az önce belirttiğimiz özellikleri karşılayabilecek değerdedir. Ahşap kaplamada görünen kısımların birinci ve ikinci sınıf düzeydedir. Görünmeyen kısımlarda, kullanılan işin fonksiyonunu azaltmayacak niteliktedir.

Ahşap Kaplamanın Avantajları
  • Doğru teknikle yapılan ahşap kaplama mobilyalar tamamen çevre dostudur. Kimyasal maddeler içermezler. Mobilyalara yüksek kalite ve dayanıklılık sağlar.
  • Kaplama bir yıl boyunca doğru kurutulması ile yaklaşık 15-20 yıl sorunsuz kullanım ömrü sunar.
  • Bulundukları yere doğallık ve sıcaklık katar. Ahşap ile dekore edilen mekanların, insanı rahatlatan bir etkisi vardır.
  • Tasarım ve modellerde sınır yoktur. Birbirinden özgün imgelerle tasarımlar yapabilirsiniz.

Ahşap kaplama, evlerde bulunan bağıl nemi %45-50 oranında tuttuğu için böcek, mantar ve bakteri gibi istenmeyen organizmaların oluşumunu önlemeye büyük katkı sağlar. Bu sayede, alerji, astım gibi solunum rahatsızlıklarını minimuma indirir. Sağlıklı, kaliteli bir yaşam alanı sunar. Hava akımını da yardımcı olduğu için ortamdaki havanın temizlenmesinde de etkilidir.

 

Ahşap Kaplamanın Dezavantajları
  • El işçiliği olan ahşap kaplamalarının maliyeti diğerlerine göre daha fazladır.
  • Doğal ürünler oldukları için yüksek neme ve sıcağa karşı bakımının ve temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
  • Ahşap ağır bir malzeme olduğu için mobilyaları yerlerinden oynatmak zor olacaktır. Ayrıca, ağırlığından dolayı, deprem sırasında altında ezilmemeniz için yapıca büyük mobilyalarınızı duvara monte etmenizi öneriyoruz.

Ahşap kullanımı şıklığı, doğallığı ve bulunduğu ortama kattığı havası ile her zaman diğer malzemelerden bir adım öndedir. Günümüz modasında eğer çevrenizi biraz incelerseniz, ahşap kaplamanın ne kadar yaygınlaştığını göreceksiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *