Blog

Ahşap Kaplama

Ahşap ürünlerinde istediğiniz ebatlar aradığınız kalite! Farklı seçenekleri olan ahşap ürünleri en uygun fiyatlarla Woodlent'te!

Bazı ağaçların ahşabı sert ve güçlüdür. Dolayısıyla ahşap kaplama, duvar, kapı veya mobilya gibi yapı ürünleri için uygundur. Öte yandan görünümleri renk veya desen açısından beklentilerinizi karşılamayabilirler.

Herhangi bir düzlemde dekoratif değişiklikler yaratmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, ahşap kaplama yapabilirsiniz. Bu teknik 6000 yıl önce eski Mısır’da mumya kutularına uygulanmıştır. Dolayısıyla oldukça eski bir uygulamadır. Son yıllarda kullanım alanının giderek genişlediği söylenmektedir. Günümüzde ahşap kaplama alanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Dikiş makinesi kutuları  
  • Duvarlar  
  • Kapılar  
  • Kutular  
  • Masa üstleri  
  • Panel duvarlar  
  • Piyanolar  
  • Sandalyeler şeklinde sıralanmaktadır.

Ahşap kaplama yapmak istediğiniz alanın ince bir tahtadan yapılmış olması gerekir. Tahta daha sonra bir ahşap yüzeye yapıştırılır. Bu noktada, süreç tamamlanmaktadır.

ahşap kaplama

Yapı Alanında Ahşap Kullanımı 

Ahşabın yapı malzemesi olarak kullanılması, ilk zamanlarda barınak ihtiyacı ile başlamış olup, tarihi beton ve çelikten daha eski bir döneme kadar uzanmaktadır. Endüstrinin gelişmesiyle birlikte ahşabın kullanım alanı genişlemeye devam etmiş, yeni boyutlar ve esneklik kazanmıştır.  

Doğal yapı malzemeleri denilince akla ilk gelen ve en çok kullandığımız malzemelerden biri ahşaptır. Teoride ahşap, inşaat sektörüne hâkim olan tüm eğilimleri karşılama potansiyeline sahiptir. Bu nedenle çok katlı evlerin taşıyıcı sisteminde ahşabın kullanılmasına yönelik teknik girişimler artmaktadır. Ahşap doğal ve sağlıklı bir yapı malzemesi olması sayesinde pek çok açıdan kullanım avantajı sağlar.

ahşap kaplama

Neden Ahşap Tercih Edilir? 

Ahşap kaplama, insan sağlığına zarar vermez, alternatif malzemelere göre daha yüksek ısı yalıtımına sahiptir. Bunun yanı sıra uzun ömürlüdür ve ısıya karşı genleşmez özelliktedir. Ahşap, ısı etkisiyle kurur ve mukavemet kazanır. Dolayısıyla ısı kaybını önler.  

Ahşap, oksijen salan tek yapı malzemesidir. Ayrıca bilimsel keşifler, ahşabın betonarme yapılara göre depreme karşı daha dayanıklı olduğunu kanıtlamıştır. Ahşap kaplama alanı olarak kullanılan fosil enerji miktarı oldukça düşüktür ve içinde karbondioksit depolar. Ahşap esaslı elementler;  

  • Kullanım ömürlerinin sonunda yeniden kullanabilirsiniz,  
  • Biyolojik yollarla yok edebilirsiniz,  
  • Enerji veya hammadde olarak kullanabilirsiniz.  

Sürdürülebilir Ekolojik Yapıda Ahşap Kullanımı 

Gelecekte daha fazla insanın şehirlerde yaşayacağı gerçeği “sürdürülebilir ve ekolojik yapı” kavramını ortaya koymaktadır. Ahşabın doğal yapı malzemesi olarak konut sektöründe kullanımını yaygınlaştırma hedefleri devam etmektedir.  Bu konuda ekolojik yapılara çözüm bulmak için birçok çalışma yapılmış ve yeni yöntemler geliştirilerek destek sağlanmıştır. Bu nedenle ahşabı hammadde olarak kullanan yapı malzemeleri bir kez daha değerlendirilmiştir. Ayrıca ahşabın son yıllarda Avrupa yapı teknolojisinde kullanılan hammadde olduğu gözlemlenmiştir.  

Ahşabın Bina Yapımında Kullanım Alanları 

Sadece ahşap kullanarak baştan sona bir ev inşa edebilirsiniz. Başka hiçbir yapı malzemesi bu kadar geniş bir kullanım alanı sağlayamaz. Cephe kaplaması olarak ahşabın kullanılmasının yanı sıra iç mekanlarda da kullanımı oldukça geniştir.  

Esas olarak duvarlar, tavanlar ve zeminler, pencereler, kapılar, merdivenler ve mutfak mobilyalarında kullanılmaktadır. Ahşap kaplama, dış mekan yaşam alanlarında da kullanılmaktadır. Havuz başı, balkon ve pergola alanına doğal bir görünüm sunarak ahşap malzemelerle şık bir görünüm elde edilmektedir.  

Ahşap Koruma Yöntemleri 

Yüzyıllardır en çok bilinen doğal malzemelerden biri ahşaptır. Ahşap kaplama biyolojik (böcekler, termitler, küfler ve çürüyen mantarlar vb.) ve biyolojik olmayan faktörler (dış hava koşulları, yangınlar vb.) nedeniyle bozulabilen bir malzemedir. Özellikle görünüm olarak; sert rüzgar ve hava koşullarına sahip yerlerde koruma sağlar.  

Güneş ışığının zararlı ışınları, su, nem ve biyolojik zararlılar ahşabın aşınmasını hızlandırır. Bu nedenle doğru ürünleri kullanarak ve doğru yapıyı seçerek cephe için kullanılan ahşabı doğru şekilde korumak çok önemlidir. 

Ahşap Kaplama Nasıl Üretilir? 
  • Ahşap kaplama elde ederken izlenmesi gereken birkaç adım vardır. Bunlar; 
  • Endüstri alanında kullanılan ahşap kaplamaların büyük kısmını, rekor sahipleri alır. Bununla birlikte malzemeden de kazanç sağladığı için en iyi plakaları, kaplama üreten yerlere göndermektedirler.  
  • Bu tomruklar daha sonra 3 mm kalınlığında ve 1/8 inçten büyük boyutta parçalar halinde kesilmektedir. 
  • En ekonomik yöntem soyma yöntemidir. Bu şekilde tomruk, keskin, uzun ve dönen bir bıçağın önüne yerleştirilmektedir. Bıçak her döndüğünde, tomruğun tepesinden ince bir tabaka çıkarılmaktadır. Sonuç olarak, tomruk, büyük bir kağıt rulosuna benzeyen bir levha gibi olur. Daha sonra, levhayı da istediğiniz boyutta keserek kullanabilirsiniz.
Neden Duvarlarda Ahşap Kaplama Kullanılır? 

Duvarlarda ahşap kaplama kullanım sebepleri şunlardır; 

  • Ahşap, bulunduğu ortama renk ve sıcaklık katar. Bu nedenle evinize daha güzel ve sıcak bir görünüm kazandırmak için ahşap kaplama tercih edebilirsiniz. 
  • Nem alışverişini sağlar. Su dengesini korur. 
  • Eviniz için akustik önemliyse duvarları ahşapla kaplayabilirsiniz. 
  • Odun görünümü insana huzur verir. Bu nedenle ahşap kaplama alanları olan duvarlar psikolojinizi olumlu yönde etkileyecektir. 
  • Duvara kaplama yaptığınız zaman, herhangi bir nesne duvara sürtünse dahi; duvar zarar görmez. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir