Blog

Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap ürünlerinde istediğiniz ebatlar aradığınız kalite! Farklı seçenekleri olan ahşap ürünleri en uygun fiyatlarla Woodlent'te!

Her ağacın kendine özel bir dokusu vardır. Bu nedenle ahşap mobilyalar eşsiz bir görünüme sahiptir. Kaç farklı ahşap kaplama çeşidi vardır sorusuna verilecek en iyi cevap sınırsız tasarım imkanı sunmak olacaktır. Ahşap kaplama çeşitleri kullanılan malzemeye göre değişim göstermektedir. 

Ayrıca; 

  • Ahşap kaplama çeşitleri ahşap kaynaklı ürünlerin meydana getirdiği ürünlerin son halidir.  
  • Ürünlerin son işlemi için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.  
  • Ahşap kaplamalar genel olarak ağaç kütüklerinin işlem görmesi sonucu ortaya çıkan ince tahta parçalarıdır.  
  • Ağacın kurutulması ya da ağacın kesilmesi sonrasında farklı ahşap kaplama modelleri ortaya çıkar.   

Farklı ağaç türlerinden ahşap mobilyalar üretilmektedir. Bu nedenle isimlendirme konusunda farklılıklar olmaktadır. Sert ağaçların bir araya gelmesi ile farklı, yumuşak ağaçların bir araya gelmesi ile farklı ürünler meydana gelmektedir. Kontrplak veya sunta kaplamalar sık sık tercih edilen ahşap kaplama modelleri arasında yer almaktadır.  

Ahşap kaplama çeşitleri

Ahşap Kaplama Çeşitleri 

Tabakaların basınç altında bekletilmeleri ile meydana gelen ahşap kaplama çeşitleri, işlevsel bir kullanım imkanı sunar. Başlıca ahşap kaplama çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Yonga levha 
  • Sunta levha 
  • Kontrplak 
  • MDF modelleri 
  • Masif ahşap 

Ahşap kaplama çeşitleri

Yonga Levha 

Yonga levha, reçineyle birbirine bağlanmış talaşlardan yapılmış bir ağaçtır. Bu malzeme, mobilya üretiminde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Yoğun yapılı bir ağaçtır. Genel olarak düz mobilyalarda ve çalışma yüzeyleri için tercih edilen kaplama yüzeyi ile beraber kullanılır. 

Sunta Levha 

Sunta levha, ağaçların yoğun bir odun parçası oluşturmak amacıyla balmumu, reçine ve ısı kullanılarak bir araya getirilmesiyle oluşur. Oldukça ucuz olan bir ağaçtır.  

Kontrplak 

Ahşap kaplama çeşitleri arasında pek fazla tercih edilmeyen bir malzemedir. Kontrplak, düz ahşap levha meydana getirmek amacıyla birbirine bağlanan ahşap kaplama katmanlarından oluşur. Bu nedenle oldukça güçlü bir ahşaptır. Eğilmeye karşı dayanıklılık göstermesi nedeni ile mobilya ve döşeme alanlarında sık sık tercih edilen bir üründür. 

MDF  

MDF, güçlü ve yoğun bir yapıya sahiptir. İnsanların düşündüklerinden daha sık bir kullanımı vardır. Mobilyanın pahalı bir görünüme sahip olmasını sağlamak için yapıştırılan ahşap bir kaplamadır. Ahşap kaplama çeşitleri arasında dayanıklılığı ile ön plana çıkar.

Masif Ahşap 

Masif ahşap içerisinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan, yalnızca ahşabın kendisinden  oluşan malzemedir. Ahşabın kütlesel olarak kullanımında çalışma riski barındırmasından dolayı masif ahşap her üründe kullanılmaz. Ahşap doğramalarda ya da ahşabın taşıyıcı olarak rol oynadığı uygulamalarda masif ahşap kullanılabilir.  

Masif ahşap modelleri çeşitli dekorasyon ürünlerinde tamamlayıcı ürünler olarak yer alır. Bu durum yaşam alanlarının daha dekoratif bir görünüm kazanmasını sağlar. Ev dekorasyonuna farklı bakış açıları kazandırmak amacıyla masif ahşap kullanılabilir.  

Bu ahşap modeli her mobilya türü için uygun kullanım koşulu sağlar. Fakat ıslak yüzeylerde kullanım açısından uygun değildir. Genel olarak sert ağaç türleri üretim için kullanılır. Akçaağaç, maun ve meşe ağaçları örnek olarak verilebilir. Kiraz, meşe gibi ince sertliğe sahip ağaçlar daha nadir kullanılmaktadır.  

Ahşap kaplama çeşitleri
Ahşap Kaplamanın Avantajları 

Kaplamanın avantajları, ahşap kaplama çeşitlerine göre değişim gösterebilmektedir. Bu avantajların en başında ahşap kaplamanın kullanıldığı mobilyaya özgün bir görünüm kazandırması yer almaktadır. Ayrıca;

  • Ahşap kaplamalar yüksek dayanıklılık düzeyine sahiptir.  
  • Ahşap kaplama mobilyalar parçalanma ve eğrilme durumlarına karşı oldukça dayanıklıdır.  
  • Çevre dostu ürünlerdir.  
  • Geri dönüşüm açısından elverişlidir.  
  • Ahşabın kullanım süresi dolduğunda MDF ve sunta üretiminde kullanılabilir.  
  • Ahşap kaplamalar, ahşabın daha kolay değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır.  

Mobilya imalatı için ince yapıdaki bir ahşap tabakadan yardım alınır. Bu nedenle, bir kütükten sadece birkaç mobilya meydana gelir ancak aynı ağaç kütüğü ahşap kaplama için kullanıldığı zaman, birçok farklı mobilya parçasında kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. 

Doğal Ahşap Mobilya Kaplamaları  

Doğal ahşap mobilya kaplamaları, çeşitli ahşap ürünlere son işlemi yapmak amacıyla sık sık tercih edilen iç malzemelerin arasında yer almaktadır. Ahşap kaplama, herhangi bir kütükten elde edilen oldukça ince bir tahta parçasıdır. Ağaçların kesilmesi, kurutulması ve biçimlendirilmesi ile elde edilen, başka hiçbir işlem uygulanmayan ve yapıda doğal olarak kullanılan ürüne doğal ahşap denmektedir.  

İç mimarların büyük bir çoğunluğu mutfak dolaplarının daha estetik bir görünüm kazanmasını sağlamak amacıyla ahşap kaplama kullanmaktadır. Ahşap mobilya kaplamaları, ahşap türlerine göre farklı türlerde bulunmaktadır. Doğal ahşap kaplamalar her türlü mobilya için uygundur. Bu kaplama çeşidi ıslak zeminler haricinde her türlü mobilya yüzeyinde kullanım imkanı sunmaktadır.  

Ahşap kaplama çeşitleri
Ahşap Kaplamada Kullanılan Ağaçlar 

Ahşap kaplama çeşitleri, kaplamada kullanılan ağaçların sert ya da yumuşak olmasına göre farklı kullanım alanı sunmaktadır. Sert ağaçlar, sonbahar mevsiminde yapraklarını döken ağaçlardır. Kavak, dişbudak, kiraz, gül ağacı, akçaağaç, meşe, maun, tik, ceviz sert ağaçlar arasında yer almaktadır. Yumuşak ağaçlar; çam, selvi, sekoya, köknar ve sedir ağaçlarıdır. Pahalı ahşap kaplama mobilyalar genel olarak meşe, kiraz ya da akçaağaç gibi ince ama sert yapılı ağaçlardan yapılmaktadır.  

Genellikle yapraklı ağaçların mobilya endüstrisinde kullanımı iğne yapraklı ağaç çeşitlerine nazaran daha çoktur. Son yıllarda ülkemizde ve İskandinav ülkelerinde ibreli çeşitlerin odunları klasik ve modern modellerdeki mobilyaların üretiminde tercih edilmektedir.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *